The importance of nutrition to prevent cancer

Authors

  • Ricardo Junior de Amorim Faculdade do Futuro

DOI:

https://doi.org/10.51208/saudeinovacao.v2i1.43

Keywords:

Prevenção, Câncer, Nutrição

Abstract

Abstract

Objective: This study aims to demonstrate the efficacy of nutrition to prevent neoplasia. Methods: Integrative literature review using the Lilacs, Google Scholar, BVS and Scielo databases for searching papers published in the last 5 years. Results: After analysis of 15 articles it was observed that alimentation has a great influence on the appearance and prevention of neoplasias. Conclusion: The present study demonstrated that inadequate diet plays an important role in the appearance of certain types of cancers, and adequate diet may help to prevent it.

References

REFERÊNCIAS

BAILONA, Nédia Raquel; CARMO, Jane Fernandes Viana; MARQUEZ, Daniela de Stefani. O Açaí na prevenção e tratamento do câncer. Revista Científica online F. Atenas. Paracatu, MG, 2014.

BARBOSA, Meire de Oliveira. VALENTE, Maria Anete Santana. VIEIRA, Patrícia Aparecida Fontes. RODRIGUES, Cibele Velloso. BARBOSA, Maria Cristina de Albuquerque. Nutrigenômica/nutrigenética na elucidação das doenças crônicas. HU Revista, Juiz de Fora, v. 40, n. 3 e 4, p. 239-248, jul./dez. 2014.

BOGLIOLO, Luigi; BRASILEIRO FILHO, Geraldo. Patologia. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 9.ed. p.402, 2016.

BRASIL. Ministério da saúde. Sistema de Informações Ambulatorias do SUS (SIA/ SUS). Manual de Bases Técnicas em Oncologia. 22° Ed. p.13, 2016 Disponível em: < http://www1.inca.gov.br/inca/Arquivos/comunicacao/manual_de_bases_tecnicas_oncologia.pdf

>Acesso em: 17 set. 2018.

CANCEROLOGIA, Sociedade Brasileira de. Sobre o Câncer. Disponível em: < http://www.sbcancer.org.br/conheca-as-categorias-de-cancer>. Acesso em: 15 de maio de 2018

COSTA FREIRE, Débora Priscila. Aleitamento Materno como fator de proteção para o câncer de mama: Conhecimento das mulheres atendidas no Banco de leite da HUUFMA. Revista de Ciência da saúde Enfermagem. São Luiz, 2017.

GUIMARÂES, Larissa Machado. OLIVEIRA, Daniela Soares. Influência de uma alimentação saudável para longevidade e prevenção de doenças. Interciencia & Sociedade, V. 3, N.2, 2014.

HENDGES, Deise Juliana Beckel. STOLL, Raul Roberto. MORESCHI,

Claudete. A influência de hábitos e estilo de vida no surgimento de Neoplasias Malignas – Uma Revisão de Literatura. REVISTA DESTAQUES ACADÊMICOS, VOL. 5, N. 3, 2013 - CCBS/UNIVATES.

HIRAOKA, N. K. A importância do uso da soja na alimentação. Assis Chateaubriand, 2008. Disponível em: < http://www.diaadiaeducacao.pr.gov.br/portals/pde/arquivos/2520-6.pdf >. Acesso em: 24 jan. 2013.

HYPOLLITO, Keila Pereira Penteado; RIBEIRO, Karina Antero Rosa. Importância da Nutrição na Prevenção e no Tratamento de Neoplasias. Revista Interciencia e Sociedade. Vol.3, N.2, 2014.

Instituto Nacional de Câncer (BR). Armazém da Saúde: caderno de orientações. Rio de Janeiro: INCA; 2011.

INCA. Cuidados Paliativos. Disponível em: < http://www2.inca.gov.br/wps/wcm/connect/cancer/site/tratamento/cuidados_paliativos >. Acesso em: 15 de maio de 2018.

Published

2025-07-02